rahesabalogo-whiterahesabalogo-whiterahesabalogo-whiterahesabalogo-white
  • صفحه اصلی
  • اساتید
  • کلاس ها
  • گالری
  • آرشیو نت
  • اخبار و مقالات
  • درباره ما
  • تماس با ما

مسیر پیدایش موسیقی ایرانی از دیروز تا امروز

  • خانه
  • اخبار و مقالات
  • مقالات
  • مسیر پیدایش موسیقی ایرانی از دیروز تا امروز
بررسی انواع سبک‌ها در موسیقی بیکلام
بررسی انواع سبک‌ها در موسیقی بیکلام
4 آگوست 2020
5 نکته مهم برای انتخاب آموزشگاه موسیقی مناسب
23 آگوست 2020
مسیر پیدایش موسیقی ایرانی از دیروز تا امروز

موسیقی ایرانی سابقه‌ای چند هزار ساله دارد

موسیقی ایرانی از اصیل‌ترین اشکال موسیقی در سراسر جهان است. در واقع بسیاری ایران را یکی از سه خاستگاه اصلی موسیقی در جهان می‌دانند؛ که بر همه ابعاد موسیقی موثر بوده است. بررسی تاریخ و آثار به جا مانده از گذشته، نشان می‌دهد که در ایران باستان و قرن‌ها پیش از میلاد مسیح، موسیقی به عنوان یک هنر ایرانی رشد و توسعه یافته است؛ و سبک‌ها، دستگاه‌ها، آوازها و… موسیقی ایران نسل به نسل از گذشته‌های دور تا امروز زنده مانده است. البته در گذر از قرن‌ها، موسیقی نیز مانند هر پدیده دیگری دچار تغییراتی شده و آنچه محبوب‌تر و مورد پسندتر بوده، باقی مانده و آنچه ذهن‌ها باقی نمانده، کم‌کم محو شده است. در این زمینه مسیر آموزش موسیقی نیز بسیار موثر بوده و باعث رشد و توسعه سبک‌ها، ملودی‌ها، دستگاه‌ها و ردیف‌های محبوب‌تر شده است.

موسیقی در ایران باستان

مهم‌ترین سند وجود موسیقی در ایران باستان، به سنگ‌نگاره‌های موجود در شهرهای گوناگون ایران، از جمله ایلام و دزفول باز می‌گردد. این سنگ‌نگاره‌ها اغلب نمایشی از مراسم بزم است؛ که در آن خنیاگران با نواختن سازهای گوناگون در کنار خوانندگان و… مشغول هستند. این سنگ‌نگاره متعلق به زمان‌های گوناگونی از صده 27 پیش از میلاد تا سده 17 پیش از میلاد مسیح است.
سازهایی مانند چنگ، شیپور، تنبک، تار و دف از جمله سازهایی هستند که در این سنگ‌نگارها به چشم می‌خورند. به همین دلیل می‌توان گفت مبدا پیدایش بسیاری از سازهای امروزی، همین سازهای باستانی موسیقی ایرانی است.
موسیقی ایرانی در دوران هخامنشیان به سه دسته محلی، نظامی و مذهبی تقسیم می‌شود. در آن زمان موسیقی ایرانی بیش از ملودی، بر آواهای گوناگون تمرکز داشت. در دوره ساسانیان، انوشیروان ساسانی، فعالیت‌های زیادی در زمینه توسعه موسیقی در ایران داشت. راه یافتن موسیقی ایران در این دوران به کشورهای دیگر، از جمله جهان عرب و همچنین رشد و نمو موسیقی‌دانان بزرگی از جمله باربد، نکیسا، بامشاد و… در این دوره ظهور کردند.

موسیقی ایرانی پس از اسلام

موسیقی ایرانی در دوران پس از اسلام، بیش از آنکه خود رشد و نمو کند؛ موجب رشد و نمو موسیقی دنیای عرب شد. هنوز هم در دستگاه‌های موسیقی عربی، نشانه‌های زیادی از موسیقی سنتی ایران دیده می‌شود.
نکته دیگر در این دوران توجه اعراب به موسیقی جنگی بود. به همین دلیل نیز می‌توان گفت در دوران حکومت‌های سامانیان، سلجوقیان و صفویان تغییرات عمده‌ای در سبک موسیقی ایرانی داده نشد.
دوره افشاریه نیز بیش از هرچیز به جنگاوری گذشت و نادر شاه اگرچه به موسیقی علاقه داشت؛ اما تلاشی برای گسترش آن نکرد.
در نهایت اگرچه حکام زند علاقه زیادی به موسیقی داشتند؛ اما کوتاه بودن دوران پادشاهی آنها، موجب شد که در این دوره نیز تغییرات گسترده‌ای در این زمینه دیده نشود.

موسیقی سنتی در دوران معاصر

علاقه حکام قاجاریه به موسیقی، آغازگر دوران معاصر موسیقی در ایران است. در این دوره هنرمندان بزرگی ظهور کردند و قطعات مشهور بسیاری ساخته شد. این دوران را می‌توان دوران رشد و نمو موسیقی ایرانی به شکل امروزی دانست. همچنین در این دوران و با کمک امیرکبیر، دانشجویان ایرانی با اصول نظری و تئوری موسیقی غربی نیز آشنا شدند؛ که این موضوع به هرچه علمی‌تر شدن موسیقی سنتی در ایران نیز کمک بسیاری کرد.
این مسیر از دوران قاچار تا امروز ادامه داشته است؛ و هنرمندان بسیاری در موسیقی سنتی ایران رشد کرده و آثار ماندگاری را ارائه کرده‌اند.
گسترش هرچه بیشتر راه‌های ارتباطی با سایر نقاط جهان در این دوران بیش از هرچیز بر موسیقی ایران اثر گذاشته است؛ و آغاز به کار مجلات، بنیادها و انواع آموزشگاه موسیقی در تهران و سایر شهرهای ایران، موجب گسترش هرچه بیشتر محبوبیت موسیقی ایرانی شده است.
البته قابل ذکر است که در اواخر دوره پهلوی، موسیقی سنتی آن‌طور که باید مورد توجه قرار نگرفت؛ و اکثر فعالان موسیقی به سمت موسیقی غربی و پاپ رفتند. این در حالی است که در دهه‌های بعد از انقلاب، به دلایل دگرگونی شرایط سیاسی و فرهنگی، موسیقی سنتی بار دیگر مورد توجه قرار گرفته و شروع به رشد و نمو نمود.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

انتخاب آموزشگاه موسیقی مناسب

23 آگوست 2020

5 نکته مهم برای انتخاب آموزشگاه موسیقی مناسب


بیشتر بخوانید
بررسی انواع سبک‌ها در موسیقی بیکلام

موسیقی بیکلام از جمله سبک‌های موسیقی محبوب است

4 آگوست 2020

بررسی انواع سبک‌ها در موسیقی بیکلام


بیشتر بخوانید
نگاهی به ساز کمانچه و ویژگی‌های آن

ه ساز کمانچه و ویژگی‌های آن

25 جولای 2020

نگاهی به ساز کمانچه و ویژگی‌های آن


بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اجرا: آرش